Träffar

Sammanfattning från fjärde partnerträffen tisdagen den 16 september 2014

Anto Tomic hälsade välkommen till Holma.

Anto Tomic hälsade välkommen till Holma.

Fokus för dagen var fastighetsägare som presenterade innovativa hållbara insatser i Malmös miljonprogramsområden.

  • Senaste nytt från Trianon – skapa jobb i utbyte mot billigare markpris, hur funkar det? Olof Andersson, VD Fastighets AB Trianon berättade om de 400 lägenheter som de arbetar med att renovera i Lindängen; göra hållbara med nya tak, nya fönster och ny teknik. De skriver in i alla avtal att leverantörer ska anställa de som bor i området. 18 boende har fått jobb. Av dem har de anställt fem personer som är bovärdar och fastighetsskötare. Inom kort anställer den ytterligare fem. I Vårsången ska 140 nya lägenheter byggas där tio nya jobb och sociala klausuler skrivs in i alla avtal.
Olof Andersson från Trianon.

Olof Andersson från Trianon.

  • Lokalt jobbskapande för unga i Rosengård – miljövärdar anställs av Victoria Park
    Arben Latifi, Bosocial chef, Victoria Park, som de senaste tio åren sett en positiv förändring där man arbetar mer med värdeskapande förvaltning. Sociala klausuler implementeras och det är ett bra sätt att skapa jobb till folk. De har numera många på plats, 18 personer som arbetar i Herrgården som också bor där. De försöker också göra så mycket som möjligt själva som fastighetsägare, bland annat har 4000 fönster bytts, 500 badrum renoverats och lika många kök. Victoria Park har också anställt bo-coacher som bersöker 100 hyreslägenheter per månad och frågar hur folk trivs etc. 16 personer arbetar med detta i samaarbete med MKB. Att förbättra bostäderna, förbättrar både anseendet för Victoria Park som för de boende.
Arben Latifi från Victoria Park.

Arben Latifi från Victoria Park.

  • HSBs nybyggnationsprojekt ”Sportsbyn” placerad mellan Hyllie och Holma 
    Petra Sörling, chef Fastigheter, HSB brinner för Holma och berättade om det nya område mellan det nya Hyllie och det nuvarande området där de bygger hyresrätter med gröna skyways/gemensamma balkonger, en aktiv utemiljö runt omkring och yteffektiva, moderna lägenheter med rimliga hyror. 48 stycken lägenheter ett rum och kök, 57 stycken 2 r o k, 20 stycken 3 r o k som är 73 kvadratmeter och 3 fyror på 84 kvadratmeter. Byggstart sätter igång i sommar och december 2015 är första inflytten, därefter byggen i etapper till 2016.
Petra Sörling, HSB

Petra Sörling, HSB

Mohamed Hama Ali från juristbyrån Gärde Wesslau som har 100 anställda jurister som främst arbetar med arbetsrätt och offentliga upphandlingar, berättade om CSR och offentligt upphandling som strategiskt verktyg som en del av hållbar utveckling. Att använda CSR och sociala klausuler i upphandlingar är relativt nytt i Sverige. I det privata näringslivet har det använts en längre tid, men inte inom den offentliga upphandlingen, vilket är en stor del; 700 miljarder upphandlas varje år.

Mohamed Hama Ali.

Mohamed Hama Ali.

Ett annat fokus för dagen var gräsrotsaktörer – vilka innovativa projekt är på gång på gräsrotsnivån i miljonprogrammet? De främsta aktörerna presenterar deras insatser och idéer. Bland annat:

  • Internationell idétävling om re-vitalisering av tomma lokaler och främjande av kollaborativ konsumtion i Persborg – Connectors Malmö och Cykelköket Malmö. Läs mer om Connectors Malmö.

Bertil Björk berättade sitt engagemang i tävlingen där de kom på tredje plats. Bertil berättade om Cykelköket som finns på Stapelbädden i Malmö, men som också dyker upp på andra ställen i staden. 94 procent av barn och unga har en cykel, 20 % av dem använder den för att ta sig till skola eller fritidsaktiviteter. Övriga cyklar ha små fel som lätt kan fixas. Idén att erbjuda en plats för cykelreparation och verktyg har spridit sig till flera: Jönköping, Solna, Göteborg, Riga, Oslo…  Läs mer

Bertil Björk från Cykelköket

Bertil Björk från Cykelköket

Fiona Winders berättade om allaktivitetshuset som finns på Lindängeskolan och som fått EU-stöd och öppnades våren 2011. Det var en experimentverksamhet som nu blivit permanent. Idag har de 30 aktiviteter per vecka. Det är gratis, har öppet sju dagar i veckan och alla aktiviteter bygger på boendes önskemål och intressen.

Fiona Winders.

Fiona Winders.

 

Media Evolution presenterade sin verksamhet och sitt stora årliga arrangemang The Conference. Anna Lindén och Helen Berg gästade plattformsträffen och berättade om hur de olika sätt kan medverka i samarbetsprojekt och ”växla upp” idéer. Läs mer.

Anna Lindén från Mediaevolution.

Anna Lindén från Mediaevolution.

Hjalmar Falck, utvecklingsledare på Malmö stad och också anställd av föreningen Bid Sofielund berättade om Seved och det arbete som han hade som områdeskoordinator med start 2011 där de började granska fastighetsägare, varav många fanns långt bort och inte hade någon kontakt med området. De började samarbeta med de seriösa fastighetsägarna och gjorde ett letter of agreement, utifrån en modell som finns – BID – Business Inprovement District.  Hjalmar berättade om det arbete som de nu håller på med inom Sofielund där MKB, Heimstaden, och flera andra fastighetsägare samarbetar kring frågor som trygghet och säkerhet, trafik och tillgänglighet, stadsmiljön och hållbar utveckling.

Hjalmar Falck.

Hjalmar Falck.

*************************************

LUNCHTRÄFF HOS E.ON

2 Oktober 12.00 – 14.30

 Anmäl dig nu!

E.ON bjuda in till en lunchträff om innovationer i Miljonprogrammet.

Spännande innovativer insatser som pågar i miljonprogrammet just nu ska föreställas efter en gemensam lunch. Se agendan nedanför för detaljerade information.

E.ON är först ut i en rad av lunchträffar, där olika partners av Malmö Innovationsplattform Sydost står som värdar.

 För att anmäla dig skicka kort mail till andre.landwehr@malmo.se senast på torsdag.

Programm

Lunchträff om innovationer i Miljonprogrammet

Vad gör E.ON just nu och vad kan vi göra tillsammans framöver ?

 Syfte

Att träffas/nätverka för ett fördjupat samarbete/utbyte med konsortiets partner. Att dela med oss av vårt aktiviteter och bjuda in till samverkan i aktiviteter under resterande tiden i plattformen

Plats & tidpunkt

I E.ON s Energy Center, lokalen ligger vid Hävringeverket, Flintrännegatan, Malmö

Tidpunkt 2 Oktober 12.00 – 14.30, start med gemensam lunch

Agenda

12.00 Start med en enkel lunch och mingel

13.00 Presenationer

¤ E.ON s verksamhet idag och strategi framåt

¤ E.ON business innovation presentation av Hyllie, Hållbarheten, Brunnshög, Retrofit, 100 Koll

Innovation som språngbräda för utveckling, hur E.ON vill arbeta med utveckling tillsammans med externa parter

Malmö Sydost, pågående projekt och projekt i pipeline/under uppstart;

#  Fjärrvärmeoptimering i Trianon´s fastigheter

#  Bo Smart stöd till boende/fastighetsskötare om effektiv energianvändning

#  Produkter & utveckling av stöd till effektivare energianvändning

#  Fjärrvärmeuppvärmd parkbänkar som ide´

Gemensamt identifiera och prata om ytterligare samverkansprojekt för fortsatt utveckling & nyttor.

14.30 Kaffe och avslut

Välkomna !

Innovationsplattform Malmö Sydost är ett projekt med 21 partners från akademin, näringslivet och offentlig sektor, vilka tillsammans arbetar med utveckling av Malmös miljonprogram. Under 2014/2015 ordnar deltagande aktörer lärträffar, inspirationsmöten eller seminarier. EON är först ut, och flera andra planeras. På www.malmo.se/innovationsplattform kommer en kalender med de planerade träffar att finnas.

*************************************
Sammanfattning tredje partnerträffen
Den 7 maj 2014 hade vi den tredje i raden av större partnerträffar på restaurang Rotundan i Rosengård. Under dagen gästade Dennis Pamlin som innovationscoach från www.transformative-clusters.net/indexswe.html.

20140507_Minnesantackningar_Partnertraff

Ett par röster från träffen

TanjaSkanska2
Tanja Arnesson, Skanska
. Jobbat i sju år på Skanska med miljö- och hållbarhetsfrågor. Ersätter sedan en tid Johanna Råstam. Tanjas titel är grön affärsutvecklare och partnerledare.
Vad är det viktigaste för Skanska i att medverka i Innovationsplattform Malmö Sydost?
– Det är att hitta affärsmöjligheter för Skanska med kunderna. Hur kan vi utveckla samhället mer hållbart. Gröna frågorna är inte bara energi, utan även hållbarhet: de sociala och ekonomiska frågorna också.

Vad är den största utmaningen för Skanska nu?
– Det är de sociala frågorna och miljonprogramsområdena. Att ta tag i de sociala frågorna. Den största frågan här är de gemensamma finansieringsfrågorna. Är man inte belånad så går det att hitta finansieringslösningar. Det gäller också att inte bara titta på energifrågorna.

Vad är det mest positiva med Innovationsplattform Malmö Sydost-projektet?
Det är att höra hur olika aktörer ser och hur de tänker på bland annat finansieringsmöjligheter. Att få träffa och höra entreprenörer, Malmö stad. Att få förklaringar till det som man undrar över varför det inte går att göra. Så det är jättebra att kunna sammanstråla här i projektet. Dra erfarenheter från detta samarbetet. Att vi vågar öppna spela med öppna kort. En öppenhet och transparens. Att kunna tänka ”Jag kan investera det här.” Då kan vi som entreprenör göra det här. Inte göra allt men en del. Fastighetsägarna har inte alltid velat visa hur och vad de vill göra. Att vi vågar vara ärliga, både med lyckade och misslyckade projekt.

Träffar du partners mellan träffarna?
– Johanna har gjort det. Vi har samarbete med Trianon och tittat på de sociala frågorna.

Är ni med i fler andra EU-projekt?
– Inte med de sociala frågorna. Men ett projekt som handlar om biologisk mångfald som jag är med i.

Annika Mattsson, HSB
Annika Mattsson, HSB. Arbetar som energi- och miljösamordnare.

Vad är HSB:s nytta i projektet?
– Det är att fokusera på de sociala frågorna. Energifrågorna i sig är inte de viktigaste, utan det gäller att få folk engagerade. Det är inte lätt. Boendet idag är att man bor i sin lägenhet, och inte har kontakter med grannar. HSB vill också hjälpa föreningar att kunna kommunicera sinsemellan genom till exempel ett digitalt forum. Det var så min idé om ett slags Trip Adviser kom upp. Att kunna hitta andra (på en karta, för då blir det konkret och man ser vem det är) som har gjort eller ska göra samma sak, en renovering eller så. Genom Demola nu på Lunds universitet blir detta en idéförfrågan som studenterna får snickra på.

Kolla in bilder

Deltagare

LagetruntTim3

Coachning i grupper

Diskussion i bikupa

Möteslunch

Dennis Palmin in action

Förra partnerträffen
Den 4 februari 2014 var det en partnerträff inom projektet på Medea

Ur minglet:

Bengt O Andersson, Saab

Bengt Andersson_200

Vad är det viktigaste med projektet?

Att hitta ny teknik och nya system som kan förbättra livet i städerna. Saab vill arbeta för att förbättra städerna för till exempel Trafikverket och Polisen – för en bättra infrastruktur.

Andrew Oldfield, ICIM – Institute Global Impact Measures

Andrew200

Vad kan det här projektet göra för världen?

Det här är en del i att visa på hur vi kan äta kakan och ändå ha den kvar. Det är det som människor måste få reda på; att en liten förändring har stor betydelse för miljön globalt. I stället för att tänka att Jag måste sälja min bil och bara åka kollektivt, så kan man i stället försöka få människor att säga Jag ska ta buss i stället för bil två gånger i veckan! ICIM arbetar med förändringskommunikation – vi tycker det är väldigt roligt att vara med i detta projektet!

Jenny Adholm, Skanska

Jenny Adholm Skanska

Vad är det viktigaste i Innovationsplattform Malmö Sydost för ert och andra byggföretag?

Det är att hitta bra sätt hur man kan renovera i miljonprogramområdena, att hitta sätt som kan lösa problem; sätt som både inkluderar det sociala och miljön.

En kommentar till Träffar

  1. Pingback: Stort förändringspotential vid nybyggnation i Holma | Innovationsplattform Malmö Sydost

Lämna en kommentar